Тенденции: Банята - нашата втора дневна

Това е публикацията ми в Дневник, но си мисля, че може да стигне до повече хора, ако я публикувам и тук. 

източник - Decoora

Банята днес е нещо като нашата втора дневна, но - предназначена за индивидуално ползване. Хубаво, нали? Точно тази концепция очевидно печели особено голяма популярност през последните години, защото е факт, че ние я използваме за все повече дейности. И логично, за разлика от размера на останалите стаи в жилището, които се смаляват, тя увеличава размера си. Това е световната тенденция. Модерният човек вече не е доволен от една кутия, която съдържа минимално необходимото за задоволяване на основните му нужди. Той иска стая с възможност за разнообразни дейности в интимна обстановка – със зони за хигиена, разкрасяване, фитнес. Дори и място за спокойно общуване и споделяне на удоволствието.
Защото повече от всякога, ние живеем с бясна скорост, в постоянен стрес и напрежение. И повече от всякога имаме нужда от място, където да намерим спокойствие и хармония. Банята е такова място. Никъде другаде не сме в толкова  в близост със самите себе си и едновременно с източника на живот - водата. Но за постигането на тази хармония, банята трябва да се превърне в жилищна площ, място, където се чувстваме напълно удобно, място, освободено от това усещане за студена, клинична атмосфера с преобладаващи бели площи и без уюта на любими декоративни акценти.
Как да постигнем това? Чрез използване на меки мебели, които обикновено се намират в жилищната зона на дома. А също така и килими, тапицирани столове и пуфове - тези меки, уютни допълнения не само ще ви помогнат да балансирате блясъка на плочките и метала, но и ще ви осигурят допълнителни удобства. Само не забравяйте да изберете продукти, изработени от материал, който е устойчив на влага.
източник - INBANI

Друга интересна тенденция - баните вече не са непременно затворени помещения. Като място за отдих, банята се приближава все повече и по начин на обзавеждане и като физическа близост до зоните за сън и до дневната, а цялостното оформление на помещенията е все по-флуидно, с преливащи една в друга зони. На практика банята се превръща в неразделна част от една цялостна wellness концепция - като израз на модерното разбиране за здравословен и удобен начин на живот. Това не само създава откритост, но също така означава,че пространството може да се използва по-добре: чрез подвижни прегради и плъзгащи се стени можем временно да отделяме дадена част от интериора или при необходимост - да я затворим. Един такъв пример е тенденцията вече не само в хотелите, но и у дома да разделяме банята от спалнята само частично.
източник - HOME DESIGNING

Често, за да подчертае това чувство за приемственост същите материали се използват и в останалата част на жилището, както в банята. Като мрамор, дърво, технически камък, тапети - всички те еднакво добре могат да се приложат и в кухнята и в банята и в дневната.
 източник - MILAN DESIGN AGENDA 

И понеже прекарваме все по-дълго време в банята, логично е да въведем и допълнителни забавления там - като водоустойчив телевизор и източник на музика. И точно както и в дневната, да се възползваме от постиженията на новите технологии и да си осигурим "умни" нововъведения, които ни позволяват с натискането на един бутон на смартфона да се контролира осветлението, обема  и температурата на водата. И тази година Международното изложение за бани, част от мебелния панаир в Милано, потвърди тази тенденция за революционна трансформация на банята с помощта на дизайна, технологиите и иновациите от предишното утилитарно пространство в уютна стая с разширени функции, в която се възползваме от последните технологични достижения, за да се погрижим максимално за здравето и емоционалното си благополучие.
 новият душ „Comfort leg Shower“ , който позволява  воден масаж поотделно за гърба и за краката. снимка на © Dornbracht

Всъщност всяка нова тенденция е начин да подобрим средата в банята - нашето място за бягство от забързания ден, което все повече свързваме със запомнящи се приятни изживявания.
---------------------------

Ако тази идея ви харесва или имате нужда от помощ за промяна на вашата баня - обадете се! Независимо дали само за консултация, проект или цялостна реализация - аз мога да ви бъда полезна!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis








***